Byggmästarn

Varvet på Askerön var igång mellan 1917-1969

I min serie av porträtt av några av de intressanta kunder varvet hade har jag nu kommit “Byggmästaren”en av varvets kunder på 1920-talet

Karl Magnus Bengtson, som han hette hade en båt som hette “Bianca” som varvet skötte. Född i Dalsland men verkade som arkitekt och byggmästare i Göteborg.

Bengtson köpte 1915 en fastighet I Stenungsundstrakten där han lät uppföra villan  “Hagebo”. Som sommarbostad, och kanske var det då naturligt att bli kund hos varvet. Men han var också en av medlemarna i sällskapet “Bröderna “, en herrklubb som skeppsredaren Werner Lundqvist bildat i sin villa  Soltorpet i Örgryte men som om somrarna höll till i Lundqvists hus på Galtarö mitt emot Askerön (mer om detta kan ni läsa under “Bröderna på Galtarö”).

Att han var medlem i det sällskapet förklarar kanske också varför han blev den arkitekt som fick rita Sjöfartsmuseet i Göteborg , eftersom Werner Lundqvist var den som drev på och också donerade pengar för att bygga museet där en annan av “Bröderna”, Olof Traung blev chef (Mer om honom kan ni läsa om under “Sverrevarvet”). Olof Traung var för övrigt även han kund på Askerövarvet.

Karl utbildade sig till arkitekt i München där han bland andra hade Carl Milles som studiekamrat. Karl blev sedermera den arkitekt som fick uppdraget att rita Millesgården i Stockholm.

Andra kända byggnader där Karl M Bengtson var arkitekt är förutom Sjöfartsmuseet med Sjömanstornet i Göteborg, Lorensbergsteaterna i Göteborg, Stadshotellet i Trollhättan och byggnaden Skogshyddan vid Lilla Danska vägen i Örgryte som Beatrice Dickson skänkte till Örgryte församling.

En kul Askerökoppling till den byggnaden är att Simon Lundell, konstnären som bodde på Askerön gjort dekormålningar i byggnadens samlingssal .

Källor; Wikipedia ,Werner Lunqvist Galtaröboken samt Jeff Werner “Brodern som bestämde. Werner Lundqvist och Göteborgs konstmuseum” samt siten http://hagebo.se/

Dela denna historia: