Om Hans-Olof A

Hans-Olof A berättar om Askeröarna och södra Bohuslän

Hasse eller Hans-Olof A, skaparen av denna hemsida,  pensionär efter arbetet som tekniker i kraftverksbranchen. Så förvänta er inga litterära mästerverk bara ren och skär berättarglädje.

A som står för Andersson, men skulle även vara min mors familjenamn Asker, eller varför inte anmodern på mormors sida som hette Anckarström och som figurerar i berättelsen om Cecilia, kaparkaptenens dotter.

Min släkt på min mors sida har varit Askeröbor så länge det finns dokumentation från öarna. Lauritz en förfader betalade 1568 ett pund smör i skatt till danske kungen, det känns ju tryggt att vi alltid gjort rätt för oss som lojala skattebetalare.

Inspirationen att samla historier från Askeröarna (i första hand) kommer nog från min mors kusin Wilhelm Ängermark, hembygdsforskaren med egen hemsida “Ängermark” vars historier jag tog del av och fann intressanta och som jag efter hans bortgång i hans anda försökt föra den traditionen vidare .

Genenerationen som växt upp på öarna är snart borta och för alla sommargäster och inflyttade kan det vara intressant att ta del av tidigare händelser på öarna för att känna tillhörighet och att själva vara en del av historien. Berättartraditionen är ju en gammal fin tradition i västsverige så även den är värd att värna om.

Historierna är korta och långa och inte strukturerade i varken tid eller ämne, bara att ta del av som ett smörgåsbord.

Har du frågor eller synpunkter på mina historier? Vill du komplettera eller justera någon historia? Eller har du en egen historia att dela med dig som jag kan lägga ut på denna hemsida?

Kontakta mig då på hasse@askerohistorier.se.