Aspegren

Ivar Aspegren, konsul och bryggeridirektör ifrån Skåne köpte i början av 1920 talet villan “Solbacka“ på Stenungsön och lämnade som så många andra på ön sin båt för omvårdnad på Askeröns båtvarv. Villan hade tidigare ägts av en dramatenskådespelerska men när maken dog var hon tvungen att sälja. Ivars fru var kanske en smula exotisk på Stenungsön på den tiden, Zuleika Regina Ghasal  hette hon och var född I Libyen. 

För er som är lite äldre och tittade på Antikrundan på TV när det startade så klingar kanske namnet Aspegren bekant? Den första programledaren Jesper Aspegren var ett barnbarn till Ivar, dock från hans första äktenskap.

På första fotot, den pampiga villan ritad av Gustaf Elliot som också själv bodde på ön.

På nästa foto ser vi sonen Lennart som student med sin mor Zuleika I trädgården och slutligen Lennart som liten parvel redo för att gå till sjöss.

Samtliga foton tagna av Stenungsundsfotografen Ingeborg Enander. Hon har även tagit en mängd foto på husets interiör vilka kan ses på “Digitalt museum” sök på “Enander Aspegren”

Lennart som är född 1931 på Stenungsön har efter sin juristutbildning arbetat både I hovrätten och på finansdepartementet. Han är också hedersdoktor vi Stockholms universitet.

Med ställning som undergenenralsekreterare i FN tjänstgjorde Aspegren 1995–2000 på heltid som ordinarie domare I Internationella brottmålstribunalen I Rwanda , en verklighet långt från idyllen på Stenungsön.

Mer läsning om varvet:
https://www.askerohistorier.se/varv-efter-varv-pa-heden/

Källor: Wikipedia samt foto Bohusläns museum, Ingeborg Enander

Dela denna historia: