Dammsugarkungen

Axel Wenner-Gren “Dammsugarkungen” kund på varvet och på sätt och vis sin tids Elon Musk.  En period bland de rikaste i Sverige.

Under 1920-talet köpte han Halsenabb som är udden I sydöstra hörnet av Orust som man passerar innan man når Svanesund. Där byggde han sig ett sommarhus samt byggnader för trädgårdsmästaren och privatchauffören.

Han hade med dåtidens mått mätt en mycket snabbgående motorbåtsom gjorde 40 knop som han döpt till “Nabben”. I början av andra världskriget med bränslebrist och det faktum att Wenner-Gren som berättas mer om längre fram i texten “satt fast” I Mexico så blev båten upplagd på varvet.

En grupp norska motståndsmän fick nys om båten och köpte den. Överbyggnaden revs av och avgasrören drogs ner under vattnet för tystare gång. Skulle vara riktigt intressant att få veta mer om dess öde .

Men låt oss börja från början .

Axel Wenner-Gren växte upp I Uddevalla och hade redan från unga år bestämt att han skulle bli “världens rikaste man”. Fadern ville att han skulle ta över hans verksamhet men det var för småttigt för Axel, han skulle ut I världen.

Lärde sig tre språk  och for sedan till universitet I Greifswald, läste in en tvåårig kurs på tre månader, lyckades få jobb på Alfa-Laval och var efter en tid dess bästa säljare. På en atlantångare träffade han sin blivande fru Marguerite Liggett från Kansas, de gifter sig I smyg 1909. Hon är då bara 19 år men redan framgångsrik operastjärna I Tyskland.

I Wien råkar han få syn på en dammsugare som vid den tiden var stor och klumpig. Det var då han förstod att om man kunde man göra den liten och smidig var det en världsprodukt. Tog fram en sådan produkt i samarbete med företaget Lux vilket var början på succén som tillsammans med den nya svenska uppfinningen “kylskåpet” som han också utvecklade och marknadsförde, tillsammans med ett oerhört sinne för affärer bäddar för framgången.

Efter första världskriget startar han det egna företaget “Electrolux” som blir världsledande och kom att göra honom till “Dammsugarkungen” och en av världens rikaste. I slutet av 1930 talet uppskattades hans förmögenhet till 100 miljoner Dollar.

Han är dock inte sen att sätta sprätt på dom. Köper 1934 Häringe slott utanför Stockholm och yachten “Southern cross” av den legendariska amerikanske industriledaren, flygaren och filmproducenten Howard Hughes, då en av världens största och dyrbaraste lustyachter. Toppade det hela med att bygga lyxvillan Shangri-la på Bahamas.

Men det är nu Andra världskriget börjar och det är då han försöker likt Elon Musk I våra dagar påverka världspolitiken och skapa fred, skriver en bok ”Vädjan till envar” och besöker världsledare.

FBI I USA fattar på lösa grunder misstankar att han är en spion, till saken hör att på sina jordenrunt seglingar med”Southern Cross” så hade han beökt sydamerika och pratat politik med en del regeringar där och USA  gillade definitiv inte att någon Europé, dessutom kanske spion är runt och snackar i deras “Backyard”.

Engelsmännen hakar på och kastar ut paret från Bahamas och USA svartlistar honom och sätter honom i husarrest I Mexico där han blir under kriget.

Han hamnar därför i ekonomisk knipa och säljer Electrolux till Wallenbergarna. Det är början av utförslöpan för honom och när han dör är mycket av förmögenheten borta.

Mer läsning om varvet : https://www.askerohistorier.se/varv-efter-varv-pa-heden/

Källor: Wikipedia, Boken “Askeröns båtvarv” , Ekonomiska museets intervju med journalisten Ronald Fagerfjäll , Electrolux group hemsida,  Graces guide to British industrial history och

Patrons of the Human Experience “A History of the Wenner-Gren Foundation for Anthropological Research, 1941–2016” by Susan Lindee, University of Pennsylvannia and Joanna Radin, Yale University

Dela denna historia: