Orosmoln – Livbåten Askerön

Stora Askerön sågs under andra världskriget av flera familjer boende i Göteborg som en fristad ifall att kriget skulle drabba Sverige. Hos Emma Berntsson hittades brevet som så väl visar hur rädslan spred sig bland många Göteborgare. Skriver brevet gör Ragnar Jarland ägare av den legendariska Göteborgsbutiken ”Josephssons glas & porslin”.

Kära fru Berntsson Göteborg 15/12 1939 

Varmt tack för brevet och för att vi får komma. Vi är mycket glada för det. Det är så lugnande att veta att vi har en fristad om det verkligen skulle bli så olyckligt att vi skulle behöva lämna vårt kära hem för att kanske aldrig få se det mer. 

Men vi få hoppas att allt skall ordna sig fastän det ser mörkt ut nu.  Min optimistiska svåger har börjat bygga i smyg har han anförtrott mig. 

Jag har förstått det  på fru Berntssons brev redan att det skall bli en överraskning till hans fru till våren att ha det färdigt då om allt går efter beräkning. Han bad mig be fru Berntsson påminna lantmätaren om mätningen. 

Jag har talt med min syster ang. de konserverade äggen och hon vill gärna ha dom nu på Tisdag med dom till oss. Än en gång tack herr och fru Berntsson och hjärtliga hälsningar till eder alla. 

Tillgivne 
Ragnar Jarland

Efter att brevet skrevs måste möjligheten öppnat sig för Jarlands att köpa ett hus (717) som byggts 1935 av Bengt Rase, senare grannhus till Audemards. Detta hus ritades av arkitekten Sven-Ivar Lind en då välkänd arkitekt som bl.annat ritade Svenska paviljongen vid världsutställningen i Paris 1937,Råsunda fotbollsstadion m.m och som krönte sin karriär med att bli slottsarkitekt för Stockholms slott.

Inger Jarland kan inte på min fråga avgöra hur mycket man kom att bo här under kriget, men tryggheten att ha en reträttplats kanske räckte. Första färgfotot visar huset nu, och de andra fyra visar exteriör och interiör, gästhuset “Kvarnen” och bad i viken när Jarlands bodde i huset

Den optimistiska svågern som nämns i brevet var Sigurd Bergstedt som byggde sitt hus (765) vid viken öster om Fiskevik, huset som blev uppmärksammat för sitt för tiden extremt stora fönster med utsikt mot havet, men så innehade familjen också ett glasföretag. Arkitekten som ritade huset,  Gotthard Ålander,  besökte sedan Bergstedts med sin familj varje sommar och en av Ålanders söner kom att gifta sig med en av Martin Delfs döttrar. Arkitekten Gtthard Ålander började sin bana hos Karl Magnus Bengtsson , en av ”varvskunderna”, mer om honom kan ni läsa här https://www.askerohistorier.se/byggmastarn/

Husbygget som vi kan se på de två fotona utfördes av varvsarbetarna på ön och blev ytters välbyggt. Bengt Bergstedt berättar att han minns Calle Johannesson, murare Fritz, målarmästare Mattsson m.fl. Han berättar vidare att hans familj flyttade ut på somrarna, ”först bodde vi hos Jarlands men efter det att vårt hus stod klart 39-40 flyttade vi dit sommartid. Långa resor blev det från Partille med gengasbil till Stenungsund och ombord på Sjöfröken för seglats till Fiskevik”.

Andra exempel på hus som byggdes under kriget var ju kyrkoherde Melanders i Buvik (340), Nyléns (865) och Nordensons (898) i Fiskevik, Jönssons/Audemards (715) vid Stora Oxevik,  Martin Delfs kanske senare mer känt som Backsells (696) på udden och Westerdals (684), båda vid Flundrevik

Familjen Westerdahl byggde huset som syns på nästa färgfoto i början av andra världskriget och bodde här året runt. Sonen Stellan gick i skolan på Stora Askerön. Familjen bodde på Stora Askerön under kriget och huset var försett med en stor kakelugn för att man skulle kunna hålla värmen uppe inomhus. Man byggde även ett skyddsrum strax intill. Mer om Olympiamästaren Stellan Westerdahl kan ni om i https://www.askerohistorier.se/en-seglares-uppvaxt/

Familjen Nordensons hus vid Fiskevik syns på näst sista svartvita fotot. I det fallet var det hustrun Sonja som  köpte tomten i december 1941, och två boningshus på 24 kvm (storstugan) och 15 kvm byggdes vår/sommar 1942. Tomten köptes som evakueringsbostad i händelse av tysk invasion. Gunnar Nordenson som var sjökapten hos Svenska Amerikalinjen var bara hemma 4 dagar på 4 år under andra världskriget då han gick med Gripsholm över Atlanten och utväxlade krigsfångar mellan Tyskland och USA. Se även https://www.askerohistorier.se/glass-i-stora-lass/

Detta medförde att hustrun bodde i princip ensam i centrala Göteborg med 3 barn. Hon insåg att om Tyskarna skulle invadera Sverige skulle man inte få vara i fred i Göteborg men på Askerön skulle dom inte patrullera och planen var alltså att flytta hit vid invasion.

Anledningen till att det blev Askerön var att kamreren i Broströms rederier, Nils Olsson som hade sommarhus I Aleviken på ön hade förmedlat  kontakter så att paret Nordenson  hyrt sommarboende  några sommrar härute. Nils Olssons bror , Sjunne Olsson som hade sommarhus intill sin bror var liksom Gunnar Nordenson kapten på Amerikalinjens båtar.

Slutligen ett foto som visar att kriget inte var långt borta. Flygplanskryssaren HMS Gotland har ankrat på Askeröfjorden och syns bakom syskonen Birgitta och Bengt Bergstedt.

Färgfotona tagna av Stora Askeröns hembygdsförening. Övriga foto har vänligen tillhandahållits av Inger (Jarland) Olofsson och Bengt Bergstedt samt Ulf Nordenson.

Dela denna historia: