En seglares uppväxt

Stellan Westerdahl OS mästare i starbåt och tillsamman med Pelle Petterson mannen bakom segelbåten Maxi avled 2018 men skrev följande barndomsminne.

”Jag gick i skola på Stora Askerön, jag brukar säga att jag är född vid startlinjen för Tjörn Runt. Pappa köpte en flatbottnad eka som han skruvade på centerbord på sidan, gjorde en mast av rundstav och hängde på en rullgardin som segel. Det blev en slags föregångare till Ljungströmsriggen.

Det var den första båten, då var jag nog bara 5-6 år. Han köpte också en Allmagsnipa som han lät Askeröns båtvarv rigga med en gaffelrigg när jag var sju. Men jag fick bara segla den, inte köra motorn. Så var 14:e dag, när han kom hem på permission, seglade jag över till Stenungsund för att möta honom. Han hade med sig en skvätt fotogen så att han kunde starta O21:an och så puttrade vi tillbaka.”

Stellans föräldrar byggde en sommarstuga på ön för att bo där under andra världskriget

Dela denna historia: