Greven

Varvet på Askerön var igång mellan 1917-1969

I min serie av porträtt av några av de intressanta kunder varvet hade har jag nu kommit “Greven”

En av varvets kunder på 1950-talet var greven Peder Bonde som gick bort så sent som 2013

Peder Bonde, dotterson till “Häradshövdingen” Marcus Wallenberg, hade en rad uppdrag i familjens bank som direktör för S-E  banken och vice ordförande I Investor

Peders far Carl Bonde var militär men också duktig dressyr ryttare och blev 1912 Olympisk guldmedaljör på hästen Ingo, han och hästen ses på första bilden.

Carl Bonde var gift två gånger, med två intressanta kvinnor. I andra giftet med Peders mamma Ebba Wallenberg , dotter till Marcus Wallenberg sr häradshövding som liksom sonen var direktör på S-E banken, banken som hans far I sin tur Andre’ Oscar Wallenberg grundade 1856.

Nu till det som kanske är extra intressant för oss västkustbor , Carl Bondes första fru var nämligen  Blanche Dickson vars föräldrar lät bygga Tjolöholms slott. Blanche ärvde slottet efter att föräldrarna , som förresten var kusiner, gått bort.

Pappan som var en festprisse dog av den osannolika orsaken att en februarikväll 1898 ramlat från ett bord, skur sig i fingret och lagt om såret med stanniol från en champagnekork., festandet fortsatte i 14 dagar innan han dog i blodförgiftning.

Blanche Dickson hade tillsammans med Carl som ju var en “hästmänniska” ett stuteri på Tjolöholm med fina hästar. På andra fotot kan vi se honom till häst med sina söner, halvbröder till “vår” Peder.

Hon var även en stor hundälskare, sysslade med hunduppfödning  och var den som introducerade rasen Pomeranian (dvärgspets) I Sverige

Blanche är även känd för att på sin tid varit en av Sveriges mest välklädda kvinnor. Göteborgs stadsmuseum ordnade 2019 en utställning som visade många av hennes tjusiga klänningar.

På tredje fotot syns hon I en av dessa vackra klänningar tillsammans med sonen  Thord, halvbror till Peder Bonde

Som avslutning kommer vi till min upptäckt , att min farmors morbror Carl Olsson, broder till “Ångbåtskaptenen” en tid jobbade som styrman på ångaren “Svea “ ägd av S-E bankens grundare Andre’ Oscar Wallenberg vilket ni ser på besättningslistan för fartyget, bild fyra. Som jag upptäckt så många gånger, allt hänger ihop!

Läs även : https://www.askerohistorier.se/angbatskaptenen-johan-olsson-och-brefdufvan/

Källor; Wikipedia , Stockholms sjömanshus samt siten Ekensholm.se

Dela denna historia: