Ångbåtskaptenen Johan Olsson och brefdufvan

Ångbåtskaptenen Johan Olsson, min farmors morbror, i vars fotoalbum jag botaniserat, var sjöman liksom sina bröder. Ett av få tidningsklipp jag hittat om honom kommer från Bohusläningen 29 April 1905, en liten söt historia om en brevduva som besöker honom i hytten när han seglar på Hakefjorden.

Vem var då Johan Olsson? Föddes 1849 på Räntaregården i Säve socken. Han liksom hans bröders håg stod inte till att bli bönder utan sjömän och första notering jag funnit var att han seglade som styrman på Briggen Agnes från Bokenäs 1874. Är sedan angiven som bästeman på hjulångaren Uddevalla (1) 1876. Avancerade sedan till styrman på den nybyggda ångaren Uddevalla (2) 1879, för att slutligen bli befälhavare på detta fartyg 1886. Fotot på ångaren Uddevalla II är taget när man lagt till i Lyckorna 1897.

Samma år lät han även bygga ett nytt boningshus på Räntaregården på Hisingen. Detta hus behöll han till 1903 då han flyttade till Skeppsbron i Göteborg och sålde sin del i gården till min farmors far, med förbehållet att han och brodern Carl som också var sjökapten, skulle ha tillgång till lägenheten på övervåningen av huset.

Huset min farmor senare bodde i och där jag tillbringat alla min barndoms jular. Johan fortsatte som befälhavare på Uddevalla till sin död 1910 och förblev ogift. Det bör dock inte fattats intresserade damer, med tanke på alla porträttfoton i hans fotoalbum, dessutom fanns hälsningar från en del prominenta personer, ångbåtskapten var väl ett statusjobb på den tiden.

Johan är begravd på Östra kyrkogården i Göteborg.

Dela denna historia: