Eva och brodern som försvann

Eva Stiernspetz anges i varvets notering som en av kunderna. Evas far Henrik Albin Stiernspetz hade 1914 byggt familjens sommarvilla “Furuhäll” på Stenungsön. Paret syns på fotot stå framför huset och kanske är det Eva som kikar fram i fönstret på andra våningen, Fadern var militär och chef för Nordiska Kreditbanken, föräldrarna tillhörde Stockholms societet och familjen bodde på en av stans finaste adresser, i det så kallade Bünsowska huset, Strandvägen 33.

Eva hade två bröder, alla barnen hårt hållna. Eva drömde om att bli konstnär och lyckades även bli så. Storebror Gustaf blev officer och en av Sveriges första piloter och adjutant till kronprins Gustaf Adolf, vår nuvarande kungs farfar. Men den yngste sonen är den som vi skall uppehålla oss vid.

Som helt ung råkade Henrik som han hette  ut för en dramatisk händelse som skulle förändra hela hans liv. Under en jakt råkade en av deltagarna sätta  ner bössan osäkrad och en salva brann av i Henriks ansikte.

Han förlorade synen på höger öga och en militär karriär var inte längre att tänka på. Helst ville Henrik bli jägmästare, men det var nu också en omöjlig väg att gå.

Han ledsnade på tillvaron och kände sig som en halv person.  För att visa familjen att han dög något till tog han sig 1912 till sydafrika  där han startade en elfirma. Så kom första världskriget och förstörde möjligheterna för den verksamheten. Då tog han sig till Nord Rhodesia, nuvarande Zambia där han öppnade en handelsbod . Han letade också efter guld men fann istället Koppar vilket gav förhoppning om en bättre framtid och en revanch I familjen.

Samtidigt skrev han flitigt hem och berättade vad han höll på med. 1927 slutar plötsligt breven att komma. Den oroliga familjen I Sverige undrade varför och fick till slut reda på att han avlidit I sviterna av en lunginflamation.  Närmare tio år senare skickas det som sparats av Henriks ägodelar, brev och annat   från Afrika till systern Eva. Ingen i familjen gräver något vidare i detta då men när Evas barnbarn Elise Killander får syn på materialet så bestämmer hon sig för att ta reda på vad som hände hennes morfars bror  vilket resulterar I boken “Sista brevet från Kasempa”  från 2014 .

Mer läsning om varvet : https://www.askerohistorier.se/varv-efter-varv-pa-heden/

Källor “ Bohusläns museum Ingeborg Enanders foto samt Elise Killanders bok  “Sista brevet från Kasempa”

Dela denna historia: