Varv efter varv på Heden

Heden får väl anses vara öns varvcentrum. Första varvsägaren var Hans Andersson som flyttar dit 1834 och bygger sina segeljakter i Trollevik.

Femton år håller han på sedan flyttar han varvet till Stenungsund där det sedan låg i många år, senare med barnbarnet Hans Hansson som ägare.

Sextio år efter Hans Andersson startade sitt varv flyttar Anders Johansson från Ödsmål till Heden, Anders är sjöman och seglar utmed kusterna men är Hemma med Justina , som han förresten fann i Buvik, såpass ofta att dom lyckas få fem barn. Fyra söner och en dotter.

När sönerna blivit vuxna är det ont om arbete så Algot och Elof beslutar sig för att starta ett varv. Kompanjon blir Carl Andersson och hans kusin Arthur Johansson i Danestan. Kusinen hoppar senare av och drar till Amerika. Algot och Elofs bröder Oscar och Albert tar anställning och kommer sedan att jobba där hela livet.

Bröderna var väldigt driftiga och jobbade upp verksamheten så att den på 1950 talet stod på sin höjdpunkt med ca 15 anställda, den största verksamheten som någonsin funnits på ön. Kända för sin kvalitet och skicklighet att lacka dåtidens träbåtar lockade varvet till sig många kunder med positioner i samhället, som ägaren till verkstadsföretaget NOHAB i Trollhättan, Antenor Nydqvist, som för övrigt blev nära vän till Algot och familjen. Andra var Electroluxchefen Axel Wenner-Gren, doktor Ernst Salén, Hovsångare Johan Forsell och nobelpristagaren Per Lagerqvist och förstås många av de grosshandlare som hade sommarhus på Stenungsön.

Algot var dessutom synnerligen driftig på andra plan. Han låg på och ordnade så att ön fick telefon. Affären i Fiskevik fick nr 1 och varvet nr 2. Även att få el till ön låg han bakom. Han lär ha “växlat” in några båtkölar för att få material till elkablarna. Stannade dock inte med det utan avrundade sin karriär med att driva på för att få broförbindelse till ön.

Alla sagor har dock ett slut och när plastbåtarna gjorde entré var också glansdagarna för varvet över och 1969 sålde man och sedan dess sysslar man där bara med vinterförvaring och uthyrning av bryggplatser.

På fotot Elof och Algot och Carl Andersson i sjömanskostym.

Dela denna historia: