Vackrast på Hisingen

Vackrast på Hisingen, visst var det Lena när jag gick i småskolan i Hisings-Kärra, men nu var det ju inte flickor titeln syftar på utan byggnader. En omröstning i lokaltidningen ”Göteborg Direkt” gav som resultat att Kärra kyrka utsågs till Hisingens vackraste byggnad.

Och visst ligger den mig varmt om hjärtat även om man blev mer eller mindre tvingad dit som ung. Den kom till på privat initiativ på 1920-talet , invånarna i Kärra gick ihop och samlade in pengar för att kunna bygga en kyrka mitt i byn istället för att behöva ta sig den långa vägen till Säve som var deras kyrka. En kvinna som hette Karolina sägs ha varit särskilt duktig att samla in pengar, hon vandrade över hela Hisingen och lång upp på Inland, och tack vare att hon var så slängd i käften lyckades hon få pengar på nästan varje ställe.

Till byggnadskommittens ordförande valdes min farfar John Andersson som inte så lite stolt poserar till vänster på det något suddiga svartvita fotot.

Arkitekt till kyrkan var domkyrkoarkitekten i Lund, Theodor Wåhlin som har ritat och byggt om mängder med kyrkor, bland annat Annedalskyrkan i Göteborg, men också många byggnader i Lund. Ritningarna till Kärra kyrka delas också med kyrkorna i Nösund på Orust, Bovallstrand och Hamburgsund.

Höjdpunkten i hans karriär var väl ändå att han under 40 år fram till sin död var domkyrkoarkitekt i Lund där han var född och också har sin grav. En kul detalj med honom under temat ”världen är liten” , är att Theodors mormors far var Brylling med tulltjänstemannen ”Jaktlöjtnant” Reimund Gyllich på Stora Askerön. Mer om honom kan ni läsa i berättelsen ”Kalven Stora sjötullen”.

Dela denna historia: