Vackrast på Askeröfjorden

Om du på 50 eller 60-talet var ute och seglade på Askeröfjorden, mötte en vit Folkbåt och lade märke till att kvinnan ombord var ovanligt vacker, då var det antagligen Lisa Fonssagrives Penn och hennes make fotografen Irving Penn som var ute på en segeltur från Strande ö, Raneberg ovanför Ljungskile där dom hade sitt sommarställe.

Lisa som var en av systrarna Bernstone från Uddevalla eller “Flickorna flärd på Ranehill” som dom också kallades anses vara “världens första supermodell”.

Hon var inte bara den högst betalda fotomodellen, på 40-50 talet, hon är även en av de tio kvinnor som varit på omslaget av tidningen Vouge flest gånger.

Gifte sig i sitt andra äktenskap med den senare likaledes världsberömde fotografen Irving Penn och fotot nedan av henne i Marocko som maken tagit såldes 2013 för 460.000 $.

Det andra fotot visar familjen i huset i Sverige. Lisa levde mellan 1911-1992. Firade sitt förhållande med att gifta sig en andra gång med varann 1991 i Resteröds kyrka, ett år innan hon dog. Även efter hennes död hade Irving Penn i många år kvar huset på ön.

Dela denna historia: