Operachefens dotter

Operachefen John Forsell som sommarbodde på Stenungsön var en av varvets kunder. Mer om honom kan ni läsa om ni följer länken  https://www.askerohistorier.se/jussi-och-sangaron/

En som bara nämns I marginalen på denna på sin tid “familj av superkändisar” är yngsta dottern Loulou Forsell. Hon var verkligen en extraordinär kvinna, hon liksom “brann I bägge ändar”

Innan hon gick bort som 31 åring hade hon hunnit gifta sig två gånger, få två barn, jobba som journalist, skriva fem böcker och två filmmanus samt överleva två flygkrascher.

Hennes ovanliga liv började redan som fyra åring då hon under ett besök på Skansen fick ena handen avbiten av en björn. Men med hennes livsvilja blev hon ändå som vuxen duktig på både att simma, spela tennis och sticka. Dessutom som journalist så skrev hon maskin obehindrat med en hand.

Sitt första barn får Loulou som 18 åring , med mannen Nils Kåge. Om namnet låter bekant, hans far är bror till Wilhelm Kåge , känd keramiker på Gustavsbergs porslinfabrik

sedan kommer andra barnet.  Hemmalivet är för trist så hon ger sig ut på reportageresa I Europa med älskaren , flygaren Thorsten Akrell. De kraschar I Schweiz  och hon får skallskador som framöver ger henne kronisk huvudvärk. Medicinering gör att hon blir drogberoende.

Ett år senare lägger hon in sig för drogavvänjning på Beckomberga . Där vantrivs hon såpass att Akrell bestämmer sig för att ta henne där ifrån. Han klär ut sig till läkare och lyckas få ut henne därifrån och med sitt flygplan flyga mot Norge, där soppan tar slut och man tvingas nödlanda. Man grips av polis och får återvända till Sverige. Loulou är inte ledsen för det utan får ännu en story att sälja till tidningarna.

Akrell däremot får ett kortare straff och fortsätter senare som den äventyrare han är till Arabvärlden där han blir flyglärare.

Paralellt med sitt dramatiska privatliv och jobbet som journalist skriver hon sin första bok “Döden går på Operan” som kommer ut 1946. Hon är alltså en av dom första kvinnliga deckarförfattarna, Sedan kommer ytterligare två deckare  samt två självbiografiska böcker. Inemellan lyckas hon också producera två filmmanus varav det ena “Brott I sol” blir film 1947 med Birger Malmsten och Gunnel Broström I huvudrollerna.

Under alla år håller hon kontakten och umgås med faderns förra sångarelev Jussi Björling som är nästan som ett syskon för henne då  han under hennes barndom vistades I sommarvillan på Stenungsön.

Loulou skiljer sig och gifter 1951 om sig med Anders Börje , en för tiden känd sångare och skivartist. Det varar doch inte så länge utan utan två år senare skiljer sig även dessa.

1953 ännu inte fyllda 32 hittas Loulou död I hemmet av sin dotter.

I sanning, en extraordinär kvinna!

Mer läsning om varvet : https://www.askerohistorier.se/varv-efter-varv-pa-heden/

Källor: Wikipedia samt Podden “Snedtänkt” med Kalle Lind om Loulou Forsell från 9 Juni 2022

Dela denna historia: