Torpet “Skillnadsdammen”

Edvard kristiansson och hans fru Elisabeth kom båda från Tjörn. De bosatte sig på torpet “Skillnadsdammen” och anlade där en potatisåker och planterade fruktträd. Allt vore ganska bra om inte bara Edvard hade drunknat 1894 endast 30 år gammal. Olyckan hände  när han var i Uddevalla och skulle hissa segel på sin snipa. Troligtvis halkade han och föll överbord.

Änkan med sina fyra barn fick härmed tränga ihop sig i ett rum medan en annan torpare flyttade in I resten av huset. Den godhjärtade torparen Josef Johansson i Kroken startade en insamling som resulterade I att en ny torpstuga byggdes strax intill där Elisabet och barnen kunde flytta in. Av Petter Svensson i Sörgård fick Elisabeth disponera en markbit för att kunna odla potatis, kanske någon vet om det är där solrosorna växer?

Hur gick det då för barnen. Om äldsta dottern Ida som var född född 1887 kan man läsa i “Boken om Lyckorna”  Hon träffade där på ångbåtsbrggan Ossian, han var skeppare och seglade virke till pappersbruket I Lilla Edet. Ossian var född på Lilla Brattön och hade en mor som var släkt med folket I  Askerön nordgård så även han hade en koppling till ön.

 De gifte sig, fick fyra barn och pengar tjänades ihop så att man kunde köpa de  två villorna Lilla och Stora Agnesberg i badorten Lyckorna, inte långt från ångbåtsbryggan.

Där öppnade Ida pensionat och hyrde ut rum till badgästerna varje sommar. På vintrarna bakade hon och sålde bröd till affären.

Ida verkar ha varit en verklig arbetsmyra och var aktiv och hade sommargäster ända till hon gick bort 1980 då 93 år gammal.

På en fråga från författaren Inger Dejke om vad hon tyckte om sommargästerna så svarade hon “de var så viktiga, särskilt Stockholmarna, när dom kom, men bara man fick tagit gadden ur dom så var de allt bra”

Verkar ha varit en kvinna av rätta virket som lyckades  ta sig fram, trots sin fattiga barndom.

Första fotot visar Elisabeth framför det nya torpet “Skillnadsdammen”, Andra fotot Ida och Ossian Pettersson med barnen Vilhelm, Ingegerd och Gunhild och tredje fotot huset “Stora Agnesberg” I Lyckorna

Källor och foto. “Lilla Askerön förr och nu “/ Rune Agård och “Boken om Lyckorna “/Inger Dejke

Dela denna historia: