Jakten på Gerda Hallberg

I min strävan att lära känna några av personerna I “Ångbåtskaptenens album”  skulle den vackra Gerda Hallberg visa sig vara en svår nöt att knäcka. Letade sida upp och sida ner bland de som var födda I det troliga tidsspannet.  Plötsligt får jag napp, hittar en Gerda född 1856, ser kanske lite ung ut på fotot men ändå. Hon är född I Havstensund och gift med den 38 år äldre sjökaptenen Carl Johan Hellberg från Tanum, en sjökapten , då måste jag väl ha hittat rätt person?

Just ålderskillnaden dem emellan kanske har betydelse visar det sig när jag senare hittar en tidningsannons som kapten Hellberg satt in I Bohusläningen 1898 där han ondgör sig över hustruns slösaktighet.

Annonsen är så festlig att jag lägger ut den på ett forum om gamla Bohuslän.

 Då uppenbarar sig en man som påstår sig vara släkt med paret. Han hänvisar till sin syster  författaren Åsa Hellberg som skrivit en roman baserad på dessa släktingar. Hon visar sig också ha ett foto av Gerda vilket visar att jag hittat fel person, inga likheter finns mellan fotona. Skam den som ger sig. Prövar att leta vidare I KB’s tidningsarkiv, och plötsligt är den där , förlovningsannonsen .

En Gerda Hellberg har enligt annonsen I Göteborgs Aftonblad 25 Augusti år 1900 förlovat sig med sjökaptenen Nils Forsblad, dessutom är hon dotter till en J.A. Hellberg , perfekt, idel sjökaptener. Dyker in I kyrkböckerna och hittar att denna Gerda är född 1874 I Göteborg. Det verkar stämma bättre med hur gammal hon ser ut på fotot. Följer hennes släkt bakåt och  “Hör och häpna” henes far

Johan August Hellberg är son till Carl Johan Hellberg I Tanum, I giftet med sin första fru . Han var nämnligen gift tre gånger och min första Gerda var hans tredje fru. Allt hängde alltså ihop.

Hur vet jag då att jag hittat rätt Gerda denna gång? Detektivarbetet visade att Gerda Forsblad som hon hette som gift hade ättlingar I Göteborg, och bäst av allt , en av dom är facebookvän med en av mina bekanta. Kontakt ordnades och de bekräftade att med stor sannolikhet så var det rätt Gerda. I släkten Forsblad ganns en lång räcka sjökaptener som sträckte sig ända till de som levde nu.

Min “Ångbåtskapten” var ju verksam I Göteborg som sjökapten liksom Gerdas far så att de kände varandra var väl inte så konstigt, Storleken på fotot, större än normala porträttfoto och hälsningen på kortet visade även det att så måsta ha varit fallet.

En kul detalj jag finner I sökandet är att Gerdas make Nils Forsblad året innan man fölovar sig var styrman på den expedition som Zoologen och Geologen Alfred Gabriel Nathorst genomförde till Grönland år 1899 sponsrad av göteborgarna Dickson och Röhss mfl. Fartyget man använde var Antarctic , samma fartyg som senare användes för Otto Nordeskjölds expedition till just Antarktis som ni kan läsa mer om genom länken nedan. Gabriel Nathorst hade på universitetet I Lund fått sin utbildning av Otto Torell som ju hade gemensamma rötter med en gren av min fars släkt, som alltid, allt hänger ihop, även detta finn beskrivet om ni följer länken om Christina Brun

Källor: Foto från egna samlingar, Kungliga bibliotekets tidningsarkiv, Bokomslag av Åsa Hellberg

se även:
https://www.askerohistorier.se/ur-angbatkaptenens-album/
https://www.askerohistorier.se/forste-svensk-pa-sydpolen/
https://www.askerohistorier.se/christina-brun-slottsskrivarens-dotter/

Dela denna historia: