Askeröns enda adliga födsel

Den enda mig veterligt adliga person som fötts på Stora Askerön måste ha varit Hilda Amalia af Christiernin som föddes där 1845. Fadern Harald af Christiernin född i Uddevalla, var Chef för lotsarna i Marstrand, och det var väl också därför han vid tiden för Hildas födelse bodde på Stora Askerön.

Bönderna på Askerön hade sedan urminnes tider haft lotsplikt och det gick till så att unga pojkar, lotsdrängar satt i lotsutkiken som stod på berget där kvarnen nu finns. Huset finns ju förövrigt kvar men står nu vid ”strandpromenaden” i Fiskevik. Siktades ett fartyg så gällde det att springa ner till gårdarna och få tag i en av lotsarna som roddes ut till fartyget ifråga. Efter fullbordat lotsning så fick lotsen gå eller på annat sätt ta sig tillbaka från Uddevalla eller Marstrand och sedan bli rodd över till ön igen.

Haralds nästa två barn Elias och Christina uppges vara födda i Marstrand så troligtvis bodde han bara en kortare tid på Askerön, däremot så anger Wille Ängermark att han jämte Fabian Ouchterlony som jag skrivit om var en av de allra första sommargästerna på ön på 1870 talet. Ouchterlony hyrde in sig i Östergård och af Christiernin hos lotsen Anders Andersson i Västergård.

Nu gick det inte så bra för släkten af Christiernin, den dog ut i och med att Hilda förblev ogift och dog 1918 i Uddevalla, sonen Elias drunknade 1877 då hans brigg gick under i en orkan som rasade vid Engelska kusten och Christina som dog i Stockholm 1932, visserligen gifte sig med kaptenen vid Gotlands infanteriregemente Fredrik Cederblad, men som inte tycks ha fått några barn.

Foto Titti Yttersjö

Dela denna historia: