Systrarna Patti och katten Olle

Ett av fotona i albumet föreställer den italienska operasångerskan Carlotta Patti, varför hon hamnat där har jag ingen aning om annat än att hon var på turné i Sverige två gånger under 1800-talet. Men så läser jag mig till att hennes mycket mer berömda syster Adelina Patti, som vid sidan av Jenny Lind och Kristina Nilsson var den tidens mest berömda sopraner, var gift med svenske friherren Olof Rudolf Cederström och i samma album hittar fotot av hans äldre släkting kammarherren Claes Rudolf Cederström så kanske det hela ändå hänger ihop på något sätt.

Kammarherren Claes Rudolf bodde på sitt gods Bråte säteri utanför Karlstad men måste ha varit passagerare på Ångaren Uddevalla någon gång och lärt känna Kapen Olsson. Vi får ju inte glömma katten Olle som så stolt poserar i knät på Claes Rudolf.

Åter till Carlottas syster Adelina Patti som var en riktig superstjärna på sin tid och även om Carlotta blev framgångsrik så var det ingenting mot systern Adelina  ”divas of all divas” vars popularitet gränsade till hysteri. När hon stod på höjdpunkten av sin karriär begärde hon 5000 dollar i rent guld för ett uppträdande vilket lär motsvara 100000 dollar i dag.

Så rik blev hon att hon köpte sig ett slott i Wales där hon bland annat byggde en teater i trädgården dekorerad med bilder av sig själv , toppmodern med höj och sänkbar scen vilket gjorde att teatern efter föreställningarna genom att sänka scenen förvandlades till danslokal, något helt nytt på sin tid. Köpte ett biljardbord för 2000 dollar och vid en av festerna gick det åt 450 flaskor champagne, vem har sagt att operastjärnor är tråkiga?

Adelina var dock inte lika framgångsrik med sina män vilket kostade henne mycket pengar, den tredje i ordningen var dock svensken  friherre Olof Rudolf Cederström, betydligt yngre än henne, men som hon höll fast vid till sin död. Han gifte sedan om sig med Hermione en kusin till Winston Churchill  och fick dottern  Brita som ärvde förmögenheten efter Adelina. Brita gift Elmes gick bort 2020.

Dela denna historia: