100 år av kvinnors rösträtt och kvinnorna runt Raneberg

Den 10 september var det 100 år sedan kvinnor för första gången fick rösta i ett val. Jag har i en annan artikel nämnt hur kvinnorna på Tjörn kämpade för kvinnlig rösträtt men om vi vänder blicken österut mot Raneberg norr om Ljungskile så finner vi även där ett centrum för kvinnokämpar, som Gertrud Zachau gift med en tändsticksfabrikör i Uddevalla, hon som hade sitt sommarhus där var med och startade ”Föreningen för kvinnlig politisk rösträtt ” och blev dess ordförande.

Förutom rösträtten kämpade hon också för kvinnors rätt att utöva idrott och utbildade sig själv till gymnastikdirektör. Verkar ha varit en sann humanist, bl.a. införde hon försäkringar och ledighet för kvinnor som fött barn och som var anställda på tändsticksfabriken.

Inspiration till sitt engagemang kanske kom från modern Ida Bergman född Mankell som även hon kämpade för kvinnors rätt, och visst var hon släkt med författaren Henning Mankell vars farfar hon var kusin med.

Granne till Gertrud var Adota Nymann som på sin gård skapat ett kvinnocentrum för rösträttskvinnor, bland gästerna fanns Selma Lagerlöf och Ellen Key som här bl.annat fick lära sig att jaga.

Adota Nymans syster Maya flyttade också hit och byggde ett hus tillsammans med Eva Rodhe, ”Rodebo”. Maya och Eva var förutom kvinnosakskvinnor även lärare och hade i Göteborg startat en skola ”Praktiska arbetsskolan” med en helt ny pedagogik ”Handens pedagogik” där mycket slöjd ingick.

Eva Rodhe har förövrigt fått en gata i Göteborg uppkallad efter sig. Sedan har vi dom ”coola” kvinnorna på bilden som också ingick i kretsen, Karin Västbäck (Carin Wästberg) från Vänersborg konstnärlig ledare på handarbetets vänner och väninnan Lotten Rönnqvist konstnär från Uddevalla som bl.a. gjort väggmålningar i vinterträdgården på Grand hotell i Stockholm.

Dela denna historia: