Stjärnbåtarna

Min far Ragnar Jarland  (ägare av Josephsons glas och porslinsaffär i Göteborg) hade ett stort seglingsintresse och hade många båtar, både stora och små, genom åren. Vi var fyra barn i syskonskaran och fick tidigt lära oss att segla.

Pappa köpte en stjärnbåt från H. Hallbergs varv i Kungsviken med stjärna 292 i seglet som döptes till ”Bicka”. Den var byggd 1945 med ljusa bord och med fina seglingsegenskaper. Familjen hade en sommarstuga på St. Askerön (Oxevik) och det var idealiska vatten utanför att träna segling på.

Askeröfjorden var nästan som en insjö. Det fanns bara en böe att akta sig för, som hette Oxeviksböen. Det var många seglare, som gick för nära land och rände upp på denna ”stötesten”.

Vi var en hel liten flotta av stjärnbåtar från St. Askerön under 1950-talet, som jämt var ute och seglade på Askeröfjorden. Det var Lennart Delfs i ”Corsair”, syskonen Hansson i ”Pomperipossa”, Bengt och Birgitta Bergstedt i ”Ronnie” samt Leif Bergqvist i ”Flax”. Barndomens somrar i den fina stjärnbåten  finns för alltid kvar inom mig.

På bilden Ingers kusiner Bengt och Birgitta Bergstedt som bodde vid Fiskevik. Sigurd hette deras far som hade ett fönsterglasföretag och vars sommarhus därför hade öns största fönsterruta. Rorsman är Leif Bergqvist, också boende på ön.

Dela denna historia: