En häxa, en adelsman och några statsministrar, folket i Nordgård

Nordgårdssläkten har en märklig tillkomst. Låt oss börja i Marstrand där en Gunnar Leth är rådman.

År 1671 blir hans hustru Catharina anklagad för att vara häxa. Han lyckas dock få henne frikänd men väljer att flytta til Lilla Askerön för att undkomma Marstransdbornas skvaller. Efter åtta år på ön dör Catharina och Gunnar gifter om sig med sin rådmanskollega Rutger Schillers dotter Christina.

1701, stor fest på ön när det hålls dubbelbröllop för döttrarna Anna Catharina och Cecilia. Anna Catharina som gifter sig med Greger Hammar och vars barnbarn Påvel Wikström senare är den som kommer att driva trankokeriet på Knarrudden.

Åter till den andra dottern Cecilia. Hon gifter sig med prästsonen Johan Vincentsson-Långe , och det är i och med honom som adeln kommer in i släkten. Släktforskare tror att fadern prästen Vincent Knutsson är en oäkta son till släkten Bildt på Morlanda. Hustrun Margaretha Bruhn vars far var präst i Myckleby gör också att Nordgårdsläkten har inte mindre än fyra statsministrar i släktträdet, Carl och Gillis Bildt, Arvid Lindman och Olof Palme.

Cecilia fick sedan dottern Regina som får sonen Elias, som i sin tur får åtta barn varav en är min morfars mormor Beata, men också Hendrik Eliasson vars barn vi ser på fotot.

På fotot, stående Elias och brodern Abraham, Elias som senare kom att bruka gården tillsammans med hustrun Hilma. Elisabeth mor till Emma Berntsson, Anna-Kristina mor till Karl i Änga,  Anna-Maria mormor till Erik och Henrik Askland, Helemina mor till Annie som var gift med Jacob på lillöa vars mor var Matildasom var mor till Jacoblängst till höger.

Dela denna historia: