Ostronodling

Här en notis som visar att man var långt före sin tid. Nu har forskare börjat prata om att man bör satsa mer på odling av ostron i Sverige för att få mer mat från havet utan att fiska ut det.

Men redan 1918 fanns dessa tankar hos ett antal intressenter på Stenungsön med Claes Adam Lewenhaupt i spetsen.

Claes Adam Carl Lewenhaupt var nog något av en galenpanna, som inte riktigt följde sin familjs väl kontrollerade sätt att leva. Han var uppenbarligen en äventyrare, som hade gjort spännande resor runt om i världen och hans vardagsrum i Carlsborg på Stenungsön var tydligen klätt med ett otal hiskeliga jakttrofféer.…

Var som författare väldigt produktiv och i Wikipedia nämns ett tjugotal titlar. Hans bibliografi  inleds med en skrift kallad ”Med Caesar Alexander bland alligatorer och skallerormar samt en del annat om djur och människor i olika delar av världen”, och avslutas med “En färd till Indien, Ceylon och Burma” och “I ressällskap med en gammal  sköldpadda och tolv unga krokodiler” vilket antyder hans intresse för exotiska äventyr!

 Att han var en galenpanna bekräftas för Marika Berglund av att han tillsammans med Herbert Metcalfe och hennes likaledes galne farfar Humbert Dahlgren startade ”Stenungsöns Ostronodlings Aktiebolag”, vilket väckte viss uppmärksamhet, men som överlevde endast några få år.

Dom insåg tydligen inte att den utvalda viken, som låg på nordsidan av Havden, hade en botten som en tröskel mellan havet och själva viken, vilket gjorde vikens vatten sötare än havsvattnet, vilket knappast ostronen kunde gilla!!

Claes Adam Carl Lewenhaupt skrev i alla fall en skrift ”Om ostronodling vid Stenungsön”.

Claes Lewenhaupts hustru hette Lily Wilson och var född I New York.

Claes och Lily bodde i villa Carlsborg från ca 1920 till ca 1926/27, då dom flyttade till Rivieran. Dom blev de första åretruntboende sommargästerna på Ön (vilket kan ha varit nog så bistert i detta sommarhus!) och när dom lämnade Ön hade dom en stor auktion på delar av deras bohag.

Marika Berglund, Stenungsön 2024

Se även:
https://www.askerohistorier.se/badgastseglare/
https://www.askerohistorier.se/arkitekten/

Göteborgs Handels&Sjöfartstidning 1918 11 Maj

Dela denna historia: