Badgästseglare

När systrarna Betty och Malvina Kihlman i mitten av 1800-talet grundat badorten Stenungsön började rika grosshandlare från Göteborg att strömma till , köpte tomter och byggde nya stora sommarhus på ön. Då öppnade sig också en ny arbetsmarknad för öborna på grannön Stora Askerön, man fick jobb som hembiträde, trädgårdsmästare eller kanske baderska i badhusen.

Grosshandlarfamiljerna ville ju även komma ut till sjöss, skaffade båtar men behövde besättningsmän som kunde hantera dessa båtar. Min mormors bror Anders Fredriksson som bodde i mellangård son till Vänerskepparen Fredrik Andersson, var en av de som fick jobbet att segla badgäster ut på Askeröfjorden.

På fotot poserar Anders till höger och Konrad Mattsson till vänster  med ”Osiris” på bröstet vilket var båtens namn.

Osiris – Vad detta var för en båt var länge en gåta som oväntat löstes när jag träffade Stenungsunds hembygdsförenings sekreterare Marika Berglund som när hon fick se fotot löstes gåtan  när hon berättade att det varit hennes farfars båt.  Farfar hette Humbert Dahlgren, och det var alltså med honom som Anders och Konrad seglat.

Men nu kommer vi in på Yachtens intressanta historia. Osiris, en 50 fots segelyacht av högsta klass  byggdes 1890  på varvet Fife & Son, Fairlie Skottland på beställning av A.F.Christensen, Köpenhamn, som döpte henne till Osiris. Här byggdes dom allra finaste yachterna bland annat de båda American cup båtarna Shamrock I och III till tekungen Sir Thomas Lipton. 

1896 så köptes “Osiris” av Fredrik von Blixen Finecke som bodde på sitt gods Näsbyholm I Skåne, Fredrik kanske mest känd för sonen Bror som var gift med Karen Blixen som skildrade deras liv I boken/filmen “Mitt Afrika”. Han hade även en affär med Eva Dickson som du kan läsa om här: https://www.askerohistorier.se/eva-dickson-en-vildmarksros-med-aventyr-i-blodet/

I november 1898 såldes Osiris till grosshandlaren HP Trier i Köpenhamn som 1903 sålde den vidare , denna gång till grosshandlaren och vinagenten i Göteborg, Carl Eugen Dahlgren, som syns på nästa bild.  Sonen Humbert Dahlgren som hade sommarvilla på Stenungsön tog sedan över henne 1908 .

1930 tog sagan slut och båten höggs upp.

Osiris – Denna bild har jag fått av Marika Berglund f. Dahlgren och Claes Göran Dahlgren.
Carl Eugen Dahlgren 1835-1916
Humbert Dahlgren firar sin 50 års dag framför villan på Stenungsön tillsammans hustrun Berta Andrea Elliot vars bror ritat de flesta villorna på ön
En oljemålning med Fredrik Blixens båtar Ellen och bakom den Osiris. Fotot tillsänt mig av Carl-Fredrik von Blixen-Finecke.
Dela denna historia: