Badgästseglare

När systrarna Betty och Malvina Kihlman i mitten av 1800-talet grundat badorten Stenungsön började rika grosshandlare från Göteborg att strömma till , köpte tomter och byggde nya stora sommarhus på ön. Då öppnade sig också en ny arbetsmarknad för öborna på grannön Stora Askerön, man fick jobb som hembiträde, trädgårdsmästare eller kanske baderska i badhusen.

Grosshandlarfamiljerna ville ju även komma ut till sjöss, skaffade båtar men behövde besättningsmän som kunde hantera dessa båtar. Min mormors bror Anders Fredriksson som bodde i mellangård son till Vänerskepparen Fredrik Andersson, var en av de som fick jobbet att segla badgäster ut på Askeröfjorden.

På fotot poserar Anders till höger med ”Osiris” på bröstet vilket var båtens namn. Mannen intill är en av Mattsönerna i granngården.

Nästa foto visar en av de förmögna familjerna. Direktör Evers med familj , en orgie i hattar och sommarklänningar. Hustrun Hulda Röhss tillhörde familjen som donerade pengar för att skapa Röhsska museet i Göteborg.

Dela denna historia: