Olof Olsson drunknad i Atlanten

Johan Olssons yngre bror Olof närde samma dröm att följa i sina bröders fotspår och bli sjökapten. Inskriven i Göteborgs sjömanshus 1873 och samma år anges att han tjänstgör som jungman på ångaren Ingeborg. Brodern Carl jobbade redan på fartyget som styrman. Resorna gick enligt sjömanrullorna till både England och Riga. Men 1876 den 21 Februari fick hans dröm sitt slut, Olof var påmönstrad som Jungman på Barken Antoinette från Göteborg. På resa mellan Philadelphia och Bremen föll Olof överbord och drunknade i Atlanten.

1876 blev ett hemskt år för familjen när även Olofs bror Anders dog av en sjukdom det året. Enda minnet som finns kvar efter honom är fotot och en fiol som nu hänger på väggen hos mig.

Antoinette hette tidigare Queen of Scots byggd 1864 i Scots bay på Nova Scotia, mycket Scotland anknytning. Ingen bild på fartyget har hittats men målningen visar barken John Harvie byggd i samma område.

Några saker värda att nämna är att ångaren Ingeborgs redare var bröderna Olssons granne i Hisings-Kärra O.F. Gillholm och en Engblad från Göteborg. Dessa startade Göteborgs Tapetfabrik, Engblad &Co, som lever kvar i dag som ECO-tapeter.

Barken Antoinettes kapten hette Claes Herman Skantze, född i Hanhals. Startade Karlskrona Lampfabrik som fortfarande drivs av familjen Skantze. En brorson till Herman startade bryggeriet Falcon i Falkenberg.

Dela denna historia: