Göteborgare och äventyrare!

Sätter mig tillrätta i Johan Olssons gamla fåtölj och klämmer på hans gamla pipa för att komma i rätt stämning. Väljer denna gång Johans vän Hugo Zachau, själva sinnebilden för hur en sjökapten skall se ut.

Det intressanta med Hugo Zachau är att han med ångaren ”Virgo” 1896 transporterade Andrée från Göteborg till Spetsbergen för dennes ballongäventyr. Han skrev även en dagbok om denna resa som finns utgiven i bokform. I den framgår att allt eftersom tiden gick blev han mer och mer trött på dessa äventyrare som hade stora visioner men inte alltid så mycket praktiskt handlag, mycket snack men lite verkstad, som man säger nuförtiden.

Hugo Zachaus faster hette Gustava och hon var verkligen ingift i den Göteborgska societeten, först gift Lyon med båda barnen ingifta i släkten Keiller, som startade ”Götaverken”, ett av barnen en tid gift ”Pripp” han med ölet. Efter första makens död gifte sig Gustava ”Röhss” , de som donerade pengar till Röhsska museet. Alla dessa släkter hade sommarhus på Särö på Onsalahalvön. Den lite mer avlägsna släktingen Adolf Pontus Z. startade en tändsticksfabrik i Uddevalla som var stor på sin tid.

Som alltid konstaterar jag att en bild kan berätta så mycket, om man ser vad som döljer sig bakom personen på fotot.

Dela denna historia: