Majoren och tennispionjären

Varvet på Askerön var igång mellan 1917-1969

I min serie av porträtt av några av de intressanta kunder varvet hade har jag nu kommit “Majoren”, en av varvets kunder på 1920-talet

Major Einar Adlerstråhle var militär och lät varvet ta hand om hans båt “Märtha”, men den som sticker ut är hans fru som väl också fått ge namn till deras båt.

Märtha Adlerstråhle var en svensk tennisspelare som var aktiv kring sekelskiftet 1900. Hennes största internationella merit blev bronsmedaljen i singelspel vid de olympiska sommarspelen i London 1908. Tillsammans med Elsa Wallenberg, som även hon var tennisspelare och som blev fyra i den olympiska tävlingen, blev Märtha Adlerstråhle Sveriges första kvinnliga olympier i London-OS 1908 som första fotot visar.

Om ElsaWallenberg kan nämnas att hon var ingift I Wallenbergs familjen men var dotterdotter till Olof Wijk den äldre, grundare av den Wijkska familjedynastin I Göteborg vars handelsrörelse och skogsegendomar i Norrland kom att göra familjen till en av de rikaste i Sverige., Ebba von Sydow är kanske den nu levande som är mest känd från den släkten, men andra ättlingar har bott och bor fortfarande på Askerön och Sundsby på Mjörn.

Märtha Adlerstråhle var också pionjär för den kvinnliga bandyn (som då även kallades hockey) i Sverige, och var målvakt i Kronprinsessans Hockeyklubb i Stockholm. Denna klubb hade bildats 1908 av kronprinsessan Margareta och bestod av kvinnor ur överklassen. Märtha Adlerstråhle var den första kvinna att belönas med Svenska gymnastik- och idrottsföreningarnas riksförbunds (nuvarande Riksidrottsförbundet) förtjänsttecken i guld. Märta syns på andra fotot.

Varför var var då paret Adlerstråhle kunder på varvet? Då får vi börja på Stenungsön där systrarna Kihlman och Carl Sirenius ägde var sin del av ön och och tillsammans utvecklat en badortsrörelsen som drog till sig förmöget folk I slutet av 1800-talet.

När Sirenius dog tog hans  döttrar över, Dottern Helga hade gift sig med majoren Stafs Viktor von Post , som alltså gett namn åt von Posts väg på ön. Tillsammans fick paret dottern Elsa som I sin tur gifte sig med paret Adlerstråhles son Charles .

 Einar och Märtha Adlerstråhle vistades väl därmed säkert på ön som sonen och svärdottern ärvt en del av. Släkten Adlerstråhle bor fortfarande kvar på ön. Vi ser Elsa på tredje fotot och hennes och Carls barn Alice och Carl Fredrik på fjärde fotot.

Källor : Wikipedia, släktforskarsiten Geni, Skbl Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, Ingeborg Enanders foton hos Bohusläns museum samt siten http://stenungson.se/stenungsons-historia/ och Olympics.com

Dela denna historia: