Ett vykort – två historier

Varje foto bär ju en historia i detta fallet två . Första historien bakom kortet från Linnégatan avsänt 1903, där en del av texten på kortet lyder  “Kan Alma köpa några goda Äpplen och Hafva med sig samt några goda syltpäron”.

Avsändaren heter Gerda och Alma är hennes svägerska på Stora Askerön. Gerda är här 23 år, bor i Masthugget och har har flyttat till Göteborg från Askerön i Bohuslän och försörjer sig som sömmerska. 1907 drar den då 27 åriga Gerda västerut via England och lämnar Liverpool med ångaren SS Cymric och 40 $ på fickan, för att slutligen hamna i Salt lake city.

Varför hon for vet ingen, men med på resan fanns också några grannar från Masthugget vilka kanske hade inspirerat henne?

Väl där gifter sig Gerda med en Fredrik Persson 1911 och får två söner, Edwin och Melvin i rask takt. Gerda har kontakt med familjen via brev och vykort men dör redan 1913 endast 34 år gammal.

Sönerna adopteras, Edwin av sin faster och Melvin av en familj från Sörmland. Sedan upphör kontakten med Sverige och det är det som satt myror i huvudet på släkten sedan dess.

Efterforskningar visade att det fanns släkt i USA men det avgörande beviset kom efter att jag och en annan släkting tagit ett DNA test hos en av de släktforskarsiter som finns, och en av ättlingarna som gjort samma sak hörde av sig till mig. Det visade sig att Gerdas son Edwin hade två barnkullar varav den ena av familjerna med för dom ”okänd fader”.

Mannen som hörde av sig fick nu bevis på att Gerda var farmodern och fick därefter kontakt med faderns andra familj i USA varefter Edwin konstaterades vara deras gemensamma far. En stor träff anordnades där halvsyskonen kunde träffas för första gång och kontakt med oss i Sverige togs så att man även fick till sig historien om Gerda . Som sagt varje foto bär en historia.

Den andra historien vykortet skapar börjar med min undran , vad är det för hus som syns på bilden?, Jag skickar ut frågan på en facebookssida för de som gillar Göteborgs historia, svaret kommer omedelbart.

Vykortet visar Villa Ideborg uppförd 1898 och adressen är Linnégatan 32, jag läser

”Huset fick en oregelbunden form, med dekorativt utformade balkonger, olika fönsteromfattningar och torn eller gavelpartier som krönts med spiror. Detta landshövdingehus är det sista bevarade av denna typ”  Men det som gör det hela mest intressant är att huset fortfarande finns kvar och hyser nu den populära restaurangen ”Linnéterassen” vilken ses på det andra fotot”.

 En av de som svarade på min fråga hade dessutom haft en lekkamrat i huset vars far var “Pianostämmare”, det måste ända vara ett sällsynt yrke nuförtiden, men han bidrog säkert till den goda stämningen i området (observera Göteborgsvitsen!).

Se även https://www.askerohistorier.se/fader-okand/

Källor: Vykort från Wilhelm Ängermarks privata samlingar. Foto från restaurang Linnéterassens hemsida.

Dela denna historia: