Fader okänd!

Låt oss besöka gården ”Änga” eller kanske ”Meadow farm” som ligger vid Askeröbron, ni får strax veta varför.

1879 föddes på gården Gerda, syster till Karl som sedan blev far till ”Ängermarkarna”. Gerdas öde har alltid spökat i släkten. Vi tar det från början. Gerda flyttade som många andra till Göteborg och försörjde sig som sömmerska, men 1907 drog den då 27 åriga Gerda västerut och lämnade Liverpool med ångaren SS Cymric och 40 $ på fickan, för att slutligen hamna i Salt lake city.

Varför hon for vet ingen, men med på resan fanns också några grannar från Masthugget vilka kanske hade inspirerat henne?

Sedan gifter sig Gerda med en Fredrik Persson 1911 och får två söner, Edwin och Melvin i rask takt. Gerda har kontakt med familjen på Askerön via brev och vykort men dör redan 1913 endast 34 år gammal. Sönerna adopteras, Edwin av sin faster och Melvin av en familj från Sörmland. Sedan upphör kontakten med Sverige och det är det som satt myror i huvudet på släkten sedan dess.

Efterforskningar visade att det fanns släkt i USA men det avgörande beviset kom efter att jag och en av Ängermarkarna tagit ett DNA test hos en av de släktforskarsiter som finns, och en av ättlingarna som gjort samma sak hörde av sig till mig. Det visade sig att Gerdas son Edwin hade två barnkullar varav den ena med okänd fader.

Mannen som hörde av sig fick nu bevis på att Gerda var farmodern och fick därefter kontakt med faderns andra familj i USA varefter Edwin konstaterades vara deras gemensamma far. En stor träff anordnades där halvsyskonen kunde träffas för första gång och kontakt med oss i Sverige togs så att man även fick till sig historien om Gerda och släkten på Askerön. Cirkeln var sluten.

En kul detalj, kanske genetik , kanske slumpen visad att ett gemensamt drag verkade vara kreativa yrken. Både mannen som sökte upp mig och kvinnan i San Fransisco som representerade den andra familjen sysslade med marknadsföring liksom den av Ängermarkarna som lämnat sitt DNA. Mannen i USA dessutom professor i ämnet.

Dela denna historia: