Brevet från Amerika!

Vilken uppståndelse det blev, ett brev från Amerika! Sven Asker på Knarruddens dotter Signe hade med sig brevet som var ställt till brodern August I Sundhagen. August var inte hemma men faster Johanna öppnade brevet och utbrast sa: Kors i klare vant! å Göta liv!  August kom in och undrade vad det var för uppståndelse, läste brevet och trodde knappt sina ögon, det var från hans och Svens bror Edvard som dom inte hört av sedan han gick till sjöss för tjugo år sen. Han levde verkligen, och skrev och undrade om någon av bröderna händelsevis hade någon dotter I lämplig ålder att skicka över till honom eftersom hans hustru Mathilda hade fått problem med reumatisk värk och behövde hjälp I hushållet.

August dotter Jenny var den första att få frågan, men vågade sig inte på ett sådan lång resa. Då gick frågan till Sven Askers dotter Alma, och visst hon var lite mer våghalsig och skickades 17 år gammal den 1 Augusti 1904 iväg från Göteborg med ångaren Oluf Bager den långa vägen mot Amerika och Sag Harbor på Long island där farbror Edvard bodde.

Allt gick väl och Alma fann sig väl till rätta. Två år gick och systern Signe skickades även hon över. Alma tog tåget till New York och Ellis Island för att hämta sin syster . Hon fann Signe uppklädd I bästa konfirmationsklänningen, svart kofta och alldeles för trånga kängor som Alfred I Buvik gjort. Kring halsen hade Signe för säkerhets skull en stor adresslapp där det stod att hon skulle med “Long Island Railroad” till Sag Harbor. Systrarna följdes åt hem till farbror Edvard men efter ett och ett halvt år for Signe tillbaka hem, hon trivdes aldrig där. Alma däremot fick plats som husa hos en millionärerna Paterson och fick uppleva det stora äventyret när hon fick resa med på resor över hela världen, storstäderna i Europa och ända till Egypten. 1910 var dock det roliga över och hon kallades hem av föräldrarna, dom tyckte att det var på tiden att hon gifte sig, och så skedde också, Karl i “Änga” blev hennes make och hon blev moder till barnen som senare bytte namn till Ängermark, en välkänd släkt på Stora Askerön.

Sag Harbor

Vilken tur att min morfars farbror Edvard valde att just slå sig ner i Sag Harbor på Long Island. Det visade sig vara en ort med riktigt intressant historia. Grundat av Engelska kolonisatörer, med en väldigt bra hamn blev det sedan ett centrum för valfångst och drog därmed till sig människor av alla slag och nationaliteter på grund av det stora riskerna förknippade med detta farliga arbete där bara dom mest våghalsiga vågade vara med.

Även Afro-Amerikaner var valfångare och i förlängningen bidrog detta också till  att det i slutet på artonhundratalet dök upp Afro-Amerikanska familjer som här som en av få platser kunde tillbringa somrarna som alla andra.  I området Eastville började de efter andra världskriget att stycka av små tomter och bygga sig hus, inte stora, svarta fick inte låna pengar på den tiden, men tillräckliga för att ha som sommarhus. Tänk här fick även deras barn ha en så underbar barndom med bad och sol som jag fått uppleva på Askeröarna.

 Även för andra grupper , som välbeställda New York bor blev Sag Harbor mer och mer ett semestermål. En av de mest kända är väl författaren och Nobelprisvinnaren John Steinbeck som här hade en fastighet med sin skrivarstuga vid stranden.

Nuförtiden ingår ju Sag Harbor I vad som kallas “The Hamptons”, orterna på Long Island där det verkliga A-kändisarna har sina sommarställen. Sag Harbor är fortfarande ganska förskonat, här bor bara några få kändisar som Richard Geere och Billy Joel. Men i grannorterna East och South Hampton har rika börjat köpa upp mer och mer och bygga stora vräkiga sommarhus. Som exempelvis Paul Mccartney, Jennifer Lopez, Beyonce, Jerry Seinfeld mfl. mfl Listan kan göras lång.

Edvard Samuelsson dog 1930 72 år gammal och ligger begravd med hustrun Mathilda  på Oakland cemetry i Sag Harbor.

Dela denna historia: