Båtbyggare, seglare och yachtkonstruktörer på Askerön

Stora Askerön har genom tiderna haft några verkligt skickliga båtbyggare och Yachtkonstruktörer.

Det började troligtvis tidigare än så men låt oss börja med varvsägaren Hans Andersson som flyttar dit 1834 och bygger sina segeljakter i Trollevik. Det finns dokumenterat att jakterna Activ och John byggdes där men inga bilder finns på dom, istället bilder på några andra av hans byggen nedan. Även i Flundervik byggdes det Jakter fram tills 1870 talet. Jakterna Anna Olivia, Rickard, Elisabeth, Carl och David är registrerade som byggda på ön, kanske i Flundervik?

Ekor eller lurjor som de kallades härute byggdes troligtvis både här och där i gårdarna men Karl Mattsson i mellangård var känd som en skicklig båtbyggare liksom Axel “i skogen” som ni kan läsa om mer här https://www.askerohistorier.se/om-en-batbyggare/

Axel arbetade ju även en tid som båtbyggare vid varvet i Brandalen som ligger tvärs över vattnet på Orustsidan, kända för att bygga snabba segeljakter.

Varvet i Danestan byggde på 1960 talet ett antal båtar, ekor, segeljullar och en Folkbåt. Sista bygget var en halvdäckad 18 fots motorsnipa i Ek. Karl Johannesson som då jobbade där var en kompetent båtbyggare.

Om vi nu förflyttar oss till 1970 talet så har vi Håkan Berntsson som genom kappsegling kom i kontakt med Pelle Petterson vilket utmynnade i att bli engagerad i byggandet av Americas cup båten “Sverige” samt byggandet av ett stort antal “6-m båtar” varav många vann VM. Samtidigt mycket prototyper och verktyg till Maxibåtar.

 Senare har Håkan byggt, som bilderna nedan visar, cruisingbåtar, den största 23m lång.

Nästa man är ju öns främsta båtkonstruktör, Leif Ängermark. Han har genom åren varit oerhört flitig och designat ett 25 tal segelbåtar/yachter. Det hela började 1977 med Wasa 55, en konstruktion som med deras egen “Ragnarök” många år innehade banrekordet på “Tjörn runt seglingen”.

Efter den kom ett antal olika Wasa båtar, de största förmodligen Wasa Atlantic på bilden ovan och Wasa 530 bägge 50 fots cruisers, sedan sex olika båtar i Malö-serien för Malövarvet. Även segelbåtar med namn som Cenit och Helmsman har kommit från hans penna.

På segelbåts och kappseglingstemat kan ju också nämnas att Leifs bror Sture och släktingen Kent Andersson från ön varit kappseglare och seglat som besättning till Stig Wennerström i Soling åren 1976-1978, EM i Hankö, Kiel och Pireus samt VM I Rio.

Wennerström var ju på 70-talet oerhört framgångsrik Soling seglare och tog förutom guld i EM och VM även 1972  OS silver I Soling.

Samma år tog ju Stellan Westerdahl OS silvret i Starbåt tillsammans med Pelle Petterson. Han hade sedan tidigare dessutom två VM guldmedaljer i 6 meters klassen. Pelle Petterson och Stig Wennerström var för övrigt alltid bittra konkurrenter vid seglingstävlingarna ända sedan uppväxten på Särö.

Se även https://www.askerohistorier.se/en-seglares-uppvaxt/

Dela denna historia: