Askeröfjorden i konsten, Göteborgskoloristerna

Det bästa med Stenungsön är väl ändå att ha Askeröarna och Askeröfjorden som fond. Det tyckte nog också de konstnärer som går under begreppet “Göteborgskoloristerna” och varav några höll till på Stenungsön. Gemensamt var att man studerat på Valands konstskola I Göteborg under 1920 talet och att man hade färgen i centrum.

Ivan Ivarson, kanske den främste av dom alla, sa att han till och med kunde äta färg, så mycket tyckte han om den vilket man kanske ser på tavlan med den vita segelbåten och vad man bara anar, kanske Askerön I bakgrunden. Ivan, född i Göteborg, var gift med skulptören Märta Taube , syster till Evert. De bodde ett antal år med sonen Per i en liten stuga på södra delen av Stenungsön

På nästa tavla, som föreställer segelbåtar som kappseglar ser man Askerön lite tydligare I bakgrunden. Målad av Karin Parrow , även hon var syster till Evert Taube och liksom honom uppväxt på Vinga. Gifte sig med sjökaptenen Thorsten Parrow. Hade sommarhus på Stenungsön och bodde där med man och dotter under många år på 30 och 40 talet.

Tredje målningen “Mot Askeröfjorden” är målad I Skomakarviken där konstnären Erling Ärlingsson bodde många somrar hos en god vän. Erling som var Värmlänning älskade Stenungsön. Han tyckte mycket om att måla motiv från västra Stenungsön ut mot Askeröfjorden., där hände det så mycket.

Där fanns havet med alla dess skiftande färger och ljus och alla båtar som passerade på fjorden. Källor. Marika Berglund, Gunvor Holmstedt och Micael Holmstedt

Dela denna historia: