År 1585 från Marstrand till Manhattan

Marstrand 1585, där sjuder av liv, Marstrand var centralort för sillfisket som innebar ett enormt uppsving för staden. Uppemot 15 000 människor sägs ha funnits i och omkring den då norska staden Marstrand, vid denna tid lyckligt omedvetna om att sillen några år senare skulle vara borta och inkomsterna med den.

Som en av borgmästarna i staden finns Peder Brems, min anfader I rakt nedstigande led på min mormors fars sida.

Detta år föds i Marstrand Trine, vars döttrar senare kommer att bli framstående invånare i New Amsterdam staden som senare skulle byta namn till New York.

Trine och hennes föräldrar flyttar troligtvis på grund av att sillen försvinner till Flekkeröy utanför Kristiansand i Norge och det är också där Trines döttrar Annika och Marie föds 1605 respektive 1607.

Annika befinner sig 1623 i Amsterdam, och gifter sig där med Rolf Jans också han liksom hennes mor född i Marstrand. De har det ganska knapert och nappar på ett erbjudande från Västindiska kompaniet att följa med och kolonisera ett område vid Hudsonfloden.

1630 ger dom sig av till Amerika, Annika som vi nu benämner som Anneke Jans. Hon och Rolf landar på ön Manhattan där holländarna etablerat New Amsterdam efter att vallonen Peter Minuit köpt ön av indianerna några år tidigare. Samme man kommer senare hjälpa svenskarna att etablera en koloni vid Delawarefloden.

Senare kommer även mamman, nu änka och Annekes syster Marie nu Marritje med sin förste man och dotter att följa efter och göra samma resa. Trine, nu Trijntje kommer att bli New Amsterdams första barnmorska.

Anneke, Rolf och familjen tar sig ytterligare tjugo mil upp längs floden där dom får en bit mark, men bara några år senare tröttnar man på sin situation här och flyttar ner till New Amsterdam där Rolf fått en bit mark I och med att han tagit anställning vid Västindiska kompaniet som sjöman.

På en av dess resor omkommer Rolf och det är i samband med att Anneke då gifter om sig med församlingsprästen Everardus Bogardus blir Anneke Jans Bogardus den näst förnämsta damen i New Yorks ursprung Nieuw Amsterdam. Hennes mark ligger också granne med Everardus  Bogarduspå nuvarande Lower Manhattan, så den slår man ihop.

På grund av hennes nu höga ställning finns hon också förevigad på tavlan som vi ser ovan. En karta nedan visar hennes och den nye makens mark. De inkluderar för närvarande delar av de moderna stadsdelarna Greenwich Village, So-Ho och Tribeca i New York City.

Efter hennes död så ärvde de åtta då levande barnen men när engelsmännen tog över kom alla barnen utom ett att gå med på att sälja marken till Trinity Church och allt sedan dess har ättlingar stridigt för att få igen en del av den allt mer värdefulla marken, dock utan framgång. Bogardus är förresten den latiniserade formen av Bogart, så Humprey Bogart finns bland ättlingarna.

Än bättre går det för systern Marritje som när hon gifter sig för tredje gången gör det med Govert Loockermans, en framgångsrik och samtidigt hänsynslös köpman som också var en av de  som satt I stadens råd och en av stadens rikaste med sin mark längst ut på Manhattan i det som nu är finansdistriktet.

Loockermans släkten har också några riktigt kända ättlingar, presidenterna Franklin och Theodore Roosevelt men även uppfinnaren av vägbeläggningen John Macadam, och uppfinnaren av första ångbåten, Robert Fulton.

Källor: magasinhallungen.com, Wikipedia, womenhistoryblog.com, newamsterdamhistorycenter.org och newnetherlandinstitute.org

Dela denna historia: