Alma och det stora äventyret

Alma Svensson, min morfars syster växte liksom han upp under knappa förhållanden under slutet av 1800 talet i det lilla båtsmanstorpet “Knarrudden” på Lilla Askerön, på fotot med familjen framför torpet står morfar Albert och Alma längst bak. Visst fanns här alltid mat på bordet åt Alma och hennes sex syskon, men som äldsta dotter föll det ofta på hennes lott att passa sina syskon när mamma Olivia var ute och fiskade eller for till stan för att sälja det lilla som torpet kunde avvara.

 Pappa Sven var till sjöss och sällan hemma. Då så skedde kunde han ibland berätta om sin stora upplevelse att som båtsman i flottan ha fått följa med ångfregatten HMS Freja på en resa ända till Karibien, och dessutom på denna resa i italienska Neapel få ombord självaste Kung Oscar II som sedan under en tid reste med Freja som passagerare.

Så spännande det lät och så oupnåligt för Alma som senare berättat att hennes barndom mest bestod av arbete förutom de två månader om året som hon gick I skolan vilken var inhyst i den närbelägan Sörgården. Åren gick och Alma växte upp till att bli tonåring, ett då okänt begrepp.

Sjutton år var hon när ett brev kom som kom att förändra allt.

 Det var farbor Edvard som hörde av sig vilket slog ner som en bomb. Han var sjöman och hade inte hört av sig på över tjugo år. Han bodde tydligen på Long Island USA i en ort som hette Sag Harbour. Nu hade hans hustru fått reumatism och i brevet frågade han om inte något syskonbarn kunde komma över och hjälpa paret i hushållet. Det blev Alma som 1904 skickades iväg den långa vägen till farbror och faster och det är också någonstans däröver fotot av henne är taget. 

Väl framme hjälper hon till under två år tills även hennes lillasyster Signe kommer och tar över jobbet med att hjälpa till i Farbror Edvins hem. Alma har då på något sätt lärt känna Joseph Fahys familj som är den ledande familjen i Sag Harbour.

Joseph Fahys är juvelerare, rik och framgångsrik och driver där ett företag som tillverkar klockboetter till den tidens fickur i guld eller silver, familjen har även ett stort sommarhus i Sag Harbour, mycket beroende på att hans hustrus släkt kommer därifrån. Hustrun heter Maria L’hommedieu Payne och allt sedan samhället var centrum för valfångare har familjen Payne sysslat med valfångst och varit en av de mest kända familjerna där, men att vara valfångare är ett mycket farligt arbete och hennes far avlider endast 30 år gammal, dödad av en val ombord på valfångstskeppet “Fanny”.

I romanen om valen “Moby Dick” nämns ju för övrigt denna ort flera gånger.

Paret har dottern Marie Louise som gift sig med den oerhört förmögne Robert Paterson, en invandrad skotte som gjort sig en förmögenhet på olja och att leverera förnödenheter till amerikanska flottan. Det är då när Alma får jobb som tjänsteflicka hos paret Paterson som det verkligt stora äventyret tar sin början.

Hon slungas in i New York societeten under den gyllene eran  “The gilded age” runt sekelskiftet och bor sommartid på den slottsliknande fastigheten “Blantyre “ i Lenox, Massachusetts som paret låtit bygga. Huset är fyllt med dyrbar konst och har en exklusiv inredning, tydligen också en piporgel som fotot på paret visar. Hela bygget sysselsatte mer än 300 hantverkare tills det 1902 stod färdigt.

Vid besök i Sag Harbour verkar paret bo i familjen Fahys stora sommarvilla, så också Alma.

Vintertid bor det istället i i New York där paret alltid tar in på det nybyggda “Hotel St Regis” på 5th Avenue vars like inte skådats tidigare. Inrett med marmor och sidentapeter, alla tänkbara moderniteter och vad det sägs badkar av massivt silver. Som baksidan på ett vykort berättar så firar ochså Alma och Patersons julen där 1907. Hotellet var byggt av John Jacob Astor, vid tiden en av Amerikas rikaste män, vars mor också länge stod högst i rang bland New Yorks aristokrati. Hon kom också från en av de ursprungliga New York familjerna från Holland och en förfader till henne hade långt tillbaka i tiden varit guvenör i den svenska kolonin i Delaware.

John Astor är en av de passagerare som 1912 följer med Titanic ner i djupet, medan hans unga hustru som var gravid klarar livhanken, då kvinnor och barn skulle i livbåtarna först. I filmen om Titanic finns en scen där Kate Winslet står och sneglar på paret Astor och tisslar och tasslar till Leonardo Dicaprio om att Astor är rikast ombord och att hans nya unga kärlek verkar vara med barn “en skandal!”

Det var alltså i dessa miljöer Alma verkade som passop åt fru Paterson, men det stannar inte där, det företas otaliga resor till alla tänkbara resmål, vilket ju naturligtvis nog är betydligt mer ansträngande än livet i och runt New York, de skedde ju med många långa båtfärder, men ändå viken upplevelse det måste ha varit för Alma då i knappa tjugoårsåldern! Den då nybyggda oceanlinern RMS Cedric, innan Titanic störst av dom alla, syns på ett av Almas vykort, kanske fick hon resa med den som mycket riktigt ordnade kryssningar till Medelhavet vid tiden.

Vad sägs om följande platser som besöktes: Boston, Quebec, Montreal, Madeira, Paris där hon bor på fashionabla Rue Rivoli, Pisa, Rom, Neapel, Capri och Vesuvius och Egypten där hon också besöker Assuandammen och bor då på det legendariska lyxiga “Cataract hotel”, där Winston Churchill var regelbunden gäst med egen svit och där senare Agatha Christie bodde ett helt år på 1930 talet och skrev boken “Döden på Nilen”, vars filmatisering också delvis spelades in här.

Från Rom där Alma och paret Paterson bor på det helt nybyggda lyxhotellet “Excelsior” skickar hon hem ett vykort där hon skriver “Detta är en vrå av reception rummet i de hotellet som vi nu är. Det är mycket vackert men ingenstädes finner man ett hotell lika som i New York St. Regis som vi har varit är det finaste i världen, det är inte det största men det finaste, allting där är förfärligt och dyrare där. Paterson betalar 800 dollar i veckan nu vi är där de betalar för mig 3 dollar om dagen för mitt rum och 20 i veckan för min mat och det är ju förfärligt, jag kunde blifa rik om jag hade de penningarna för en månad”

Man kan också se på de andra vykorten från Rom och Neapel att Alma skrev utomordentlig bra på “engelska”, och när hon kom hem till New York skrev hon följande på ett vykort till en vän i London.

“Dear miss Grubb, back in old New York again. We enjoyed a fine trip across the ocean, how in London? Still smoke?  Alma”

På vykortet ses den då nybyggda och senare ikoniska Flatiron Building.

Efter att ha varit i Amerika under sex år bär det 1910 av hemåt igen. Alma berättar många år senare att “mamma ville tvunget att ja skulle komma hem, å så gjorde ja de å så ble de ju inga amerikaresa mer åd. Ja hade de bra på sistone, va ju mä e miljonärska å va mä på deras reser, Ja hade allt velat te Amerika igen”.

Mamma Olivia hade rykte om sig att varit ett bestämt fruntimmer, så Alma gjorde nog som hon blev tillsagd, kanske så också var fallet när hon skickades över till Amerika.

Ett vykort skvallrar om att hemresan kanske skedde med Scandinavian America lines S/S Oscar II som trafikerade sträckan New York-Kristiania-Köpenhamn. På ditresan vet jag att hon reste via Köpenhamn till New York så det kan ju stämma.

Alma gifte sig redan i december 1910 med Karl och bosatte sig på hans gård Ängen, tvärs över sundet från barndomshemmet. Fick sedan två år senare första barnet av de fyra som sedermera växte upp och tog sig namnet Ängermark efter gården.

Mer om familjen kan ni läsa via dessa länkar:
https://www.askerohistorier.se/brevet-fran-amerika
https://www.askerohistorier.se/en-fattig-bonddrang
https://www.askerohistorier.se/livet-i-batsmanstorpet-pa-knarrudden
https://www.askerohistorier.se/elam-ons-mangsidige-handelsman-flottans-kungliga-kavaljer-och-sa-mycket-mer

I USA händer 1912 den tragiska olyckan när Titanic går under och tar med sig ägaren till Hotel St. Regis, John Jacob Astor med sig ned i djupet. Artikeln i New York Herald länkar oss samman med en annan Askeröbo som gjorde en liknande resa mellan fattigdom och ett liv i New Yorks “Gilded age”, som redaktör för denna tidning.

Mer om honom om ni följer länken:
https://www.askerohistorier.se/ombord-pa-226-ft-s-y-namouna-ar-1890

Sedan kraschar ekonomin världen över runt 1928, dom gyllene åren är över, det är slutfestat i New York och en helt ny tid tar över.

Patersons stora egendom “Blantyre“ köps av regisören D.W. Griffith i slutet av 1920 talet, mannen som hade startat filmstudion “United Artists” med Charlie Chaplin och Mary Pickford 1919. Han tänkte använda huset som filmstudio men detta blev aldrig av En tid av gradvis förfall tog senare vid men nu har huset åter rustats upp och används som hotell. https://blantyre.com/

Farbror Edvard, hans fru, Patersons liksom familjen Fahys vilar samtliga på Oakland Cemetry i Sag Harbour medan Alma gör det samma på Stora Askeröns idylliska lilla kyrkogård.

Källor:
Brev och vykort från Alma tillhandahållna av familjen Ängermark
Wikipedia
Släktforskarsiten Geni
https://www.northhavenny.us
https://www.loc.gov/item/2016812392/
https://blantyreproject.com/2015/10/blantyre-lennox-ma-connections

Huset på Knarrudden och familjen. Längst bak till höger står Alma.
Alma firar jul med Patersons på Hotel St. Regis New York 1907
Alma skriver ett vykort hem från Hotel Excelsior i Rom
Legendariska “Cataract hotel”, där Agatha Christie på 1930 talet bodde och skrev boken “Döden på Nilen”   
Den ikoniska. då nybyggda Flatiron building
Dela denna historia: