Strandön

Å vilken underbar dag, bättre än den finaste sommardag, klar och frisk höstluft, klarblå himmel och havet som en spegel. Passar på att vandra runt på Strandön norr om Ljungskile. Vilken sympatisk ö,

Här kan tidigare anställda på Götaverken, medlemmar I deras personalförening, hyra små men funktionella stugor .  Allt startade 1938 när verkställande direktören för Götaverken Ernst August Hedén (Ebba von Sydows mormors far)  på sin 60-årsdag donerade 5 000 kronor till ”bestående nytta och nöje” för varvets tjänstemän. För pengarna köptes klokt nog en stor del av Strandön.

 Det fanns en tid när “rika” donerade pengar till nytta och nöje för “vanligt” folk, se bara I Göteborg där det vimlar av Museer, skolor och sjukhus m.m som är donerade. Tycker man ser lite av sånt nuförtiden.

 Hedén verkar förövrigt ha varit en riktigt sympatisk människa, skicklig tekniker som hade lätt för att umgås öppenhjärtigt med både anställda och beställare, Under andra världskriget var han en pålitlig motståndsman som trots minskade intäkter  lyckades utesluta axelmakterna från beställningar hos Götaverken. Götaverken startades ju förövrigt redan 1841av skotten Alexander Keiller vars son James senare  donerade det som nu är Keillers park vid Ramberget, så även han bidrog till trivseln I staden.

Stugorna på ön finansierades mestadels av “redarpengar”. Beställare av båtar tackade på detta sätt varvets anställda. Stugorna namngavs antingen efter något specifikt fartyg som byggts på Götaverken eller efter redare som gjort beställningar på varvet. Ett exempel är stugan “Ariston”, Fartyget Ariston levererades 1938 till A/S Onassis i Buenos Aires. Det var det första av tre fartyg som skeppsredaren Aristoteles Onassis beställde, och som fick ge namn åt stugan. Precis som
stugan Buenos Aires byggdes Ariston delvis för pengar som Onassis donerat till tjänstemännens
semesterö.

Några privata stugor finns dock på ön, och en av dessa bodde under alla år fram till sin död 2009 den världsberömda fotografen Irving Penn med den lika berömda hustrun Lisa Fonssagrives (född Bernstone I Uddevalla)  omnämnd som den första supermodellen, på 40 och 50 talet den högst betalda modellen och en av dom som prytt omslaget på tidningen Vogue flest gånger.

Dougald Macfie boende på Orust skrev en gång artikeln “Systrarna Bernstone – flickorna Flärd på Ranehill” om Lisa och hennes vackra systrar. Jag citerar:

Varje sommar återkom Lisa och Irving till Raneberg (Och stugan på Strandön där Penn hade en atelje) där de badade och seglade. Med en vit Folkbåt sträckte de ibland ut turerna Tjörn runt. Lisas hemtrakt i Bohuslän var en avkopplande motpol till New York och stället på Long Island. Här utanför Uddevalla kunde de vara mer anonyma. Åtminstone Irving var det ingen av bönderna i trakten som höjde på ögonbrynen åt. Paret gifte sig i USA 1950. De konfirmerade äktenskapet genom att gifta sig på nytt i hemlighet i Resteröds kyrka 1991, året innan Lisa gick bort vid 81 års ålder.”

Se även :https://www.askerohistorier.se/tre-fjordar-tre-fotografer-tre-stilar/

 Bilder från Strandön, Onassis fartyg Ariston som namngett en av stugorna, Götaverkens Logga, en skylt som vi låtit restaurera på min tidigare arbetsplats Vattenfall och slutligen i stugan hos paret Penn/ Fonsagrives

Dela denna historia: