Mordet i Lund

När man tittar närmare på Bohusläningar som studerat i Lund och finner man den hemska historien om en student som mördar en annan De inblandade hade anknytning till Orust och Starrkärr /Hjärtum.

Andreas Emmanuel Landén, född 1807 i Morlanda men vars far kom från Burås vid Svanesund och mycket troligt kan ha släktkopplingar till Askeröarna, fick skallen krossad av sin studentkamrat Jacob Wilhelm Blomdahl prostson från Starrkärr, vars far prosten Johan Ulric Blomdahl kom från Hjärtum.

Den 7 september 1829 besökte Landén nationskamraten Blomdahl i dennes bostad på den ovannämnda studentkasernen, och de två studenterna kom i bråk. Orsaken till bråket är oklar, men den utlösande faktorn kan ha varit en skuld på två riksdaler. En annan hypotes är att Blomdahl och Landén skall ha varit rivaler om samma kvinna. På natten efter dådet Blomdahl klädde av kroppen det mesta av kläderna så att den inte skulle kunna identifieras och försökte släpa den utanför staden, han orkade dock inte längre än en bit in på Adelgatan, där han släppte liket utanför rektor Anders Otto Lindfors hus och återvände hem. En nattvakt upptäckte sedan på morgonen liket.

Som ni ser på bilden var de inskrivna i Gbg nations matrikel precis efter varandra! Blomdahl, som nog var psykiskt instabil, i vart fall berusad och antagligen bådadera, dömdes av universitets konsistorium (utan inblandning av jurister) till döden och avrättades verkligen genom halshuggning 1830. Det sägs att det på grund av denna studiesociala genomklappning vid Göteborgs nation blev nödvändigt att inrätta Akademiska föreningen för att få ordning på studenternas fördärvliga liv så något gott förde det med sig och som en ödets nyck var det även prästen i Hjärtum Per Abraham Delin som höll invigningstalet vid Akademiska föreningen.

Dela denna historia: