En mor och modern kvinna!

Fotot med texten på baksidan ”Edith Winqvist Göteborg den 10/10 1891” gjorde mig väldigt nyfiken. Vem var kvinnan på fotot som med en sådan stolthet blickar in i kamera, och barnen, vilken närvaro och komposition, ett underbart foto.

Mycket letande i kyrkböckerna krävdes för att hitta den rätta, som att leta efter en nål i en höstack. Som fotot antyder var detta en ”modern” kvinna med stora ambitioner. Född 1868 med en fader som anges som ”betjänt” och boende i Klockgjutargränd, gamla stan i Stockholm.

Edith flyttar till Göteborg och gifter sig som tjugoåring med en bokhållare Winqvist . Äktenskapet håller bara fyra år men det är då hon får de två barnen på fotot.

Edith som nu bytt till sin moders flicknamn ”Högland”, får sedan ytterligare ett barn med en läkarstuderande men blir övergiven av denne man som drar till USA för att starta ett sjukhus där. Edith som verkar ha varit en strong kvinna tar hand om barnen tills dom växer upp och gifter sig.

Den äldsta dottern hamnar i Danderyd gift med en Geolog och Fil. Doktor och barnbarnet gifter senare in sig i en gammal anrik adelssläkt, släkten Conradi.

Sonen från förhållandet med läkaren blir sjöofficer i Karlskrona. Har haft kontakt med flera av hennes ättlingar och dom bekräftar hennes drivkraft att barnen skulle ”Bli något”. Kanske hängde det med från hennes fars jobb som ”betjänt”. Kanske hade hon fått inblick i en annan värld? Hon avled 1957 och fick sin vila på Galärkyrkogården vilken säkert var enligt hennes önskemål, många kända Stockholmare har ju sina gravar där. Som sagt , mycket döljer sig bakom ett foto.

Dela denna historia: