Dansbanan

Man har inte roligare än man gör sig! En sanning nu och 1938 när ungdomarna på ön bestämde sig för att renovera upp den gamla dansbanan, Så här fin blev den !

Den låg i skogen lite norr om Danestadsvägen, mittemot där man går in till kvarnen.

Dansbanan byggdes i början av 1920-talet av ungdomar på Askerön. Marken ägdes av Algot och Ester Berntsson i Flundervik. På somrarna var det dans så gott som varje lördag. Även midsommar firades där.

I mitten av 1930 var den i så dåligt skick att man valde att dansa på bryggan i Fiskevik i stället. Dom som var mest danssugna bestämde sig för att reparera den gamla dansbanan. Holger Rosander blev utsedd till att tigga pengar av sommargäster och andra och fick tillslut ihop till ett nytt däck samt räcke. Detta inhandlades hos Hjalmar Bengtssons i Stenungsund. Underrede högg man i skogen. En gammal kiosk fick bli regnskydd för spelemannen.

Pengar samlades in av dom dansande som betalning för spelemannen, oftast Algot och Esters son Erik. Vid dom tillfällena Erik inte kunde spela fick en grammofon duga i stället.  På fotot kan jag i alla fall känna igen flickorna som Gertrud Johannesson och min mor Greta Asker.

Dela denna historia: