Carl Bildt i Danestan

Förutom att min Askerösläkt kanske är släkt med Bildtarna via ett utomäktenskapligt barn har det faktiskt bott en Carl Bildt på Askerön. Efter att ha blivit änka flyttade hans mor Berta ihop med Stora Askeröns “Båtsman (I flottan) Magnus Svärjare i båtsmanstorpet i Danestan.

Hon hade tidigare varit gift med en Gustav Fredrik Bildt som avlidit, då bodde dom på Klädesholmen. Gustav Fredriks far hette också Carl Bildt och var fänrik. Hans far i sin tur hette Daniel Bildt och han hade lyckats bli överste, bodde i Bildtarnas huvudgård Morlanda på Orust. Sedan kommer en Knut Bildt innan näste Daniel som levde samtidigt som Margareta Huitfeldt på Sundsby. Dom två tävlade om att äga mest mark i Bohuslän.

Vår Carl från Danestan som levde långt ifrån lyxen på Morlanda blev tyvärr inte gammal , Han dog redan som 17 åring av “Huvudsjuka”. Vad det än kan tänkas vara så låter det inte bra.

Förutom Morlanda på Orust så ägde släkten en mängd gårdar bl.a Ströms säteri (nu känt som Ströms slott i Lilla Edet) och därmed bestämde även över Hjärtums kyrka vilken var säteriets egen kyrka.

I min uppväxt by Hisings-Kärra fanns en stor gård som hette Nordtagene.

Den ägdes under en tid av översten Didrik Bildt som var kusin till Carls far.

Det berättas att han förlorade benet i ett fältslag i Finland och skickade då sin förlovningsring till fästmön med meddelandet ”I gåven eder tro och loven åt en krigare men ej åt en krympling, förthy återsänder jag eder denna ring. Han fick då svaret ”Jag älskade edert hjärta och ej edert ben, behållen i ringen”.

Bilden föreställer denne Didrik Bildt

Dela denna historia: