Bris

Barbro Larsson berättar:

I slutet av 50-talet var Thorsten med Bris i Stenungsund för att hämta sin bror Sven med familj. När vi barn hörde att Bris var på ingående sprang vi ner till stora bryggan i Fiskevik. Till vår stora förvåning stod det en bil på Bris. Bröderna fick en idé och lastade av bilen från Bris. Vi barn blev bjudna på en åktur över ön från Fiskevik till Buvik. Det var första gången jag åkte bil över ön.

Med Bris fraktades byggmaterial till Askerön för både bofasta och sommargäster som byggde hus på ön. Förutom byggmaterial fraktade Bris varor av allehanda slag såsom mat, koks, verktyg, maskiner mm till öns affär och boende på ön. Under 30-talet fraktades med Bris från Göteborg bl.a. husgeråd, sängkläder, ibland även möbler för de sommargäster som hyrde rum hos de bofasta på ön.  

Bris fraktade inte bara varor till ön utan även från ön, bl.a. frukt och ägg från boende på ön till olika köpare längs kusten. Bris med Barbros far Thorsten Larsson. Bris gick i trafik längs Bohuskusten, mellan 1930-1970 i regelbunden trafik mellan Stora Askerön och Göteborg.

Dela denna historia: